Som uppfödare inom Svenska Kennelklubben har du möjlighet såväl som skyldighet att registrera ett unikt kennelnamn, som står som ett prefix framför valparnas namn på registreringsbevisen. Du måste ha ansökt om kennelnamn och betalat ansökan innan du registrerar din tredje valpkull.
Handläggning av din ansökan
Handläggningstiden från ansökan till godkänt kennelnamn är ungefär tre månader, under den tiden gör vi en prövning av namnet i enlighet med regelverket för kennelnamn. Det innebär att vi kontrollerar att det inte finns andra kennelnamn som liknar det du ansökt om, att vår internationella samarbetsorganisation FCI godkänner ditt kennelnamn och att vi möjliggör för andra uppfödare att protestera mot ett namn som har godkänts av SKK och FCI.
Om du ska ansöka om kennelnamn för att kunna registrera din tredje valpkull räcker det med att du har betalat ansökningsavgiften för att du ska få registrera kullen. Ditt kennelnamn läggs sedan till valparnas namn när handläggningen är klar och ditt kennelnamn har godkänts.
För att få ett kennelnamn godkänt ska det inte kunna förväxlas med ett annat kennelnamn varken i tal eller i skrift, det gäller samtliga kennelnamn som registrerats av en FCI-ansluten kennelklubb.
Exempelvis anses S och Z, K och C, E och Ä, samt Å och A vara samma bokstav.
En apostrof och ett S på slutet av namnet gör heller ingen skillnad vid bedömningen.
Nya stamtavlor utfärdas inte på tidigare kullar, och du får själv informera dina valpköpare om att kennelnamnet är påfört på hundarna. Det kommer att framgå på SKK Hunddata att kennelnamnet påförts.
Ange ditt/dina önskade kennelnamn så som du vill att de ska skrivas, varken SKK eller FCI kommer att göra några ändringar av dina ansökta namn, hur mycket det än ser ut som en felskrivning.
Namnen prövas alltid i den prioritetsordning du har ansökt, så tänk noga på i vilken ordning du vill ha namnen prövade. Ange aldrig ett namn du inte vill ha.
Första godkända önskade namn i din lista är det som FCI skickar tillbaka till SKK, resterande namn på listan prövas inte.
Endast ett namn blir godkänt hos FCI.
Exempel: BE GOOD, B GOOD, BEGOOD, BE GOOD’S, BEGOD, är stavningar som skulle bedömas som samma namn av FCI.